Fd Romatvätten
1 av 2
Före detta Romatvätten. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Sandra Hultgren, handläggare länsstyrelsen
2 av 2
Sandra Hultgren, handläggare länsstyrelsen. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Föroreningar från Roma-tvätten bekräftade

2:28 min

Både i mark och grundvatten i Roma samhälle finns spår av föroreningar från den före detta kemtvätten visar en miljöteknisk markundersökning.

– Det är ämnen man använde som gamla tvättvätskor och de klassas som miljö- och hälsofarliga, säger Sandra Hultgren, som är handläggare på länsstyrelsen.

Den tidigare Romatvätten låg mitt i det ganska tätbegyggda villaområdet i Roma samhälle och var i bruk som kemtvätt från 60-talet och fram till troligen någon gång på 80-talet.

Föroreningarna har både hittats vid kemtvättens gamla lokaler men också i enskilda brunnar i omkringliggande villor. I ett par av dem var halterna höga, eller mycket höga av några av lösningsmedlen.

– Eftersom alla är kopplade till kommunalt vatten ser vi inga omedelbara hälsorisker, säger Sandra Hultgren.

Men även i råvattnet in till den kommunal dricksvattentäkten i närheten visar undersökningen halter av lösningsmedel som överstiger riktvärdena för miljöpåverkan.

– Det är ju innan rening och ganska låga halter, under Livsmedelsverkets gränsvärde. Så bara för att det finns i råvattnet innebär det ju inte att det finns i de utgående ledningarna.

Länsstyrelsen har i år beviljats fortsatta medel från Naturvårdsverket för att undersöka omfattningen och spridningen av föreningarna innan man kan fatta beslut om eventuell sanering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista