Jeanette Jussila och Carina Hammander på Scandic hotel Visby
1 av 3
Jeanette Jussila och Carina Hammander på Scandic hotel Visby. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Åsa Vallin steker raggmunkar
2 av 3
Åsa Vallin steker raggmunkar. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Jeanette Jussila Scandic Visby packar ingefära.
3 av 3
Jeanette Jussila packar syltad ingefära. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

De räddar hotellmaten från att slängas

2:30 min

Ett hotell i Visby har lyckats bäst i landet med att minska matsvinnet. Det är Scandic som har minskat mängden slängd mat med 400 kilo på fyra månader.

Det är ett samarbete med maträddningsappen Karma som inleddes i höstas som har gjort att hotellet har minskat sitt matsvinn. Det berättar hotelldirektör Carina Hammander.

Hotellet kan på det sättet sälja överbliven mat till halva priset, så numera slängs nästan ingen mat. För att inget ska förfaras återanvänds även ingredienser från frukosten i lunchmenyn.

Dessutom har restaurangen infört mindre storlek på tallrikarna och buffématen ställs också fram i en speciell ordning så att soppor och färgglada sallader kommer först och de proteinrika rätterna kommer sist.

Det har lett till att gästerna tar mindre portioner, berättar Jeanette Jussila som är mat- och dryckesansvarig på hotellet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista