Ingen brist på idéer på Förnyelsedagen

5:47 min

Anställda i region Gotland fick idag chansen att visa sina projekt och geniala  idéer på nytänkande inom bland annat vård, skola och äldreomsorg.

En av alla goda idéer som presenterades stod ortopedkliniken för, som också blev vinnare av Förnyelsepriset och fick 50.000 kronor. Kliniken har förändrat sitt arbetssätt och sina rutiner för ronder. Nu har tiden för rond halverats och det har gjort att sjuksköterskorna hinner ta ut sina raster och att det även finns mer tid över till patienterna. Det berättar Therese Bergström, sjuksköterska och Görel Östervall som är undersköterska på ortopedkliniken.

En annan uppskattad idé som kom på andra plats var Wisbygymnasiets särskola och deras restaurangelever som har börjat laga mat på äldreboendet Pjäsen. På så vis får eleverna praktik och de äldre får hemlagad mat från grunden. Den person som kom på det här är Rolf Engström, som är lärare på Wisbygymnasiet. Han träffade Robert Gustafsson på Pjäsen som jobbar som undersköterska där och då insåg de båda att de kunde inleda ett samarbete.
Eleverna Emelie Öberg och Jonna Nilsson berättar att de är väldigt glada över att få laga mat åt de äldre, som längtar efter deras besök.

Ett annat projekt som spridit glädje har startats av Kulturskolan. De åker ut till förskolor för att utveckla språket genom sång, dans och musik. Det är ett sätt att också fånga in nyanlända barn och hjälpa dem i språkutvecklingen. Kultur i förskolan heter det här och det har än så länge genomförts
i förskolor i Klintehamn och på Gråbo i Visby. Det berättar kör- och sångpedagog Maria Wessman Klintberg, som håller i det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista