Khodadad Akbari
1 av 2
Khodadad Akbari jobbar inom hemtjänsten, samtidigt som han pluggar på folkhögskolan i Hemse. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Stefan Hansson
2 av 2
Stefan Hansson, på Siltbergs smide i Hemse, har svårt att hitta personal. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Asylsökande prövar ny väg för att få stanna

2:29 min

Flera asylsökande på Sudret, som har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, försöker nu få stanna som arbetskraftsinvandrare.

Det gäller framför allt män från Afghanistan, vars asylskäl ofta inte anses räcka för att få uppehållstillstånd. En av dem som ansökt om tillstånd för att arbetskraftsinvandra är 19-årige Khodadad Akbari, som jobbar på hemtjänsten i Hemse. 

– Jag hoppas att det kommer att hjälpa mig, säger han. 

För att ansöka om att få arbetskraftsinvandra krävs att man har varit anställd och jobbat i minst fyra månader i Sverige, plus att man har ett skriftligt löfte om ytterligare minst tolv månaders jobb från samma arbetsgivare. Lönen ska minst vara i nivå med kollektivavtalen. 

Det är inte bara vård och omsorg, i Region Gotlands regi, som efterfrågar personal. Det berättar Stefan Hansson som driver Siltbergs smide i Hemse. Där jobbar två andra killar från Afghanistan, men eftersom den ena av dem har fått avslag på sin ansökan om asyl, hoppas Stefan Hansson att han i stället ska kunna fortsätta som arbetskraftsinvandrare.

– Han är otroligt duktig, en tillgång för företaget, säger Stefan Hansson som har jättesvårt att få tag på personal.

Numera kan den som fått avslag på sin asylansökan, skicka in en ansökan om att få arbetskraftsinvandra utan att återvända till sitt hemland däremellan. Arbetstillståndet, om det beviljas, är till en början tidsbegränsat, men man kan ansöka om förlängning. Efter fyra år kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd. 

Både Stefan Hansson och Khodadad Akbari har fått hjälp av föreningen EBO Storsudret, bland annat med att fylla i alla blanketter och papper. Men väntan på besked från Migrationsverket är tuff, säger Khodadad, som nu levt i ovisshet om sin framtid i över två år. 

– Det är väldigt tufft och jobbigt. Man kan inte planera sin framtid, man kan inte göra nånting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".