Odla musslor på Gotland – effektivt eller pengar i sjön?

2:03 min

Länsstyrelsen har fått in en ansökan om stöd för musselodling på Gotland. Men frågan är om det är väl investerade pengar i kampen mot övergödningen.

Regeringen har öronmärkt 30 miljoner kronor för satsningar på så kallade blå fångstgrödor som ska minska övergödningen av Östersjön. När blåmusslor filtrerar havsvatten samlar de på sig övergödande ämnen som lyfts upp ur havet när musslorna skördas. Men i Östersjöns låga salthalt är den här effekten mycket liten, menar Linda Kumblad vid Stockholms universitet som tillsammans med en kollega gått igenom kunskapsläget.

– Musselodling är inte en bra metod mot övergödning därför att den växer långsammare och blir mindre i Östersjön, på grund av den låga salthalten, säger hon. 

Martin Karlsson driver den ekonomiska föreningen Ecopelag, som tillsammans med Gotlands havsmiljöförening ansökt om närmare 1,3 miljoner kronor för att odla blåmusslor i fem gotländska havsvikar. 

– Vi är faktiskt lite förvånade att de drar den slutsatsen, säger han och hänvisar bland annat till forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som tagit fram data som enligt Martin Karlsson visar på motsatsen. 

Linda Kumblad anser inte att det är klokt att med nuvarande kunskapsläge satsa statliga pengar på musselodling i Östersjön. Men Martin Karlsson håller inte med. 

– Vi tror definitivt att det här är en rimlig åtgärd, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista