Sjukhuskorridor. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT
Sjukhuskorridor. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Misstänkt pedofil jobbade i vården under pågående brottsutredning

2:09 min

Den man som nu är misstänkt och åtalad för bland annat grovt sexuellt övergrepp och våldtäkt av barn, fortsatte att jobba i vården under tiden brottsutredningen mot honom pågick.

Mannen fortsatte jobba i vården, den här gången på ett bemanningsföretag i Uppland, under tiden som förundersökningen mot honom pågick. Anledningen till att det var möjligt var att Region Gotland inte anmälde mannen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– När vi anställer personer kontrollerar vi att de har en legitimation utan anmärkning, vi kontrollorer de också via IVO [...] och den här mannen var helt utan anmärkning. Vi kontrollerade också honom med tre olika referenser [...] och mannen fick förtjusande referenser, berättar Outi Luiro, vd för bemanningsföretaget.

Vad tänker du om att Region Gotland, som var hans tidigare arbetsgivare, inte har fört detta vidare?

Det känns väldigt olustigt och det är för mig väldigt förbryllande för mig varför man inte har gjort det, säger Outi Luiro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista