Hästar. Foto: Tomas Ardin/Sveriges Radio
Hästar. Foto: Tomas Ardin/ Sveriges Radio

Stopp för hästslakt på Gotland

1:58 min

Gotlands slagteri slutar att slakta hästar från och med den 1 juni. Orsaken är bristande lönsamhet och ökade kundkrav.

– Våra kunder ställer väldigt höga krav på hur man ska hålla isär de här delarna när det gäller hästslakt, säger Thomas Ötslund som är vd på Gotlands slagteri.

– Länsstyrelsen har också sagt nej till att vara med och subventionerna kostnaderna. Så det är inte ekonomiskt försvarbart för oss att fortsätta.

Bakgrunden till beslutet är den internationella hästköttsskandalen 2013 då bland annat lasagne, som enligt förpackningen skulle innehålla nötkött, istället bar spår av hästkött.

Från att ha slaktat cirka 140 hästar om året stoppade då Gotlands slagteri omedelbart all hästslakt vilket bland annat ledde till protester från gotländska hästägare. Efter det har verksamheten kommit igång igen i liten skala men förra årets slaktades bara 60 hästar i Visby.

Gotlands slagteri är beredda att upplåta den delen av anläggningen åt någon extern entreprenör som vill bedriva hästslakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista