Hampa och kalk isolerar miljövänligt

2:22 min

På Gotland görs försök att isolera hus med ett nytt material som kallas för hampa-kalk. Kristin Balksten, lektor i kulturvård vid Campus Gotland är engagerad i forskningen.

Många historiska byggnader har de senaste decennierna tilläggsisolerats med moderna material som mineralull och cellplast, som kan ge fuktskador. Därför är förhoppningen stor till naturmaterial som hampa-kalk.

Hampa-kalk är en blandning av kalkputs och hampa som blandas till en smet och sedan kan putsas direkt på fasaden på trähus och stenhus. Det isolerar mot kyla, är brandtåligt och är samtidigt ljuddämpande.

- Genom att isolera med hampa-kalk kan man också bevara den gamla konstruktionen, förklarar Kristin Balksten, som är mån om att de gamla husen inte ska förlora sitt utseende bara för att de behöver isoleras.

Hittills har fokus i forskningen legat på husen i Visby innerstad och där har man också testat att tilläggsisolera ett av de gamla husen med hampa-kalk. Men isoleringen fungerar lika bra på nybyggda hus.

Forskningen är ett samarbete mellan Campus Gotlands avdelning för kulturvård som hör till konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, och Lunds Tekniska Högskola, avdelningen byggnadsmaterial som hör till institutionen för bygg- och miljöteknologi.

- Vi har mycket goda resultat, men vi publicerar dem först i höst, berättar Kristin Balksten. Sedan gäller det att börja använda det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista