Kor vid ladugården i Siglajvs i När. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland
Kor vid ladugård. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland

LRF: Lyssna mer på lantbrukarna inför krisplanering

2:13 min

Att förse alla gotlänningar med livsmedel vid en krissituation kan bli problematiskt, skriver LRF till beredskapsmyndigheterna.

LRF Gotland uppmanar både länsstyrelsen och Region Gotland att ta mer hjälp av lantbrukarna för att planera inför en eventuell krissituation.

– Har vi ingen el så kan det bli djurskyddsproblem om inte fläktar, mjölkmaskiner och foderskruvar fungerar. Man behöver ha en plan för det och jag tror inte att man är så insatt på myndigheterna i hur ett modernt lantbruk fungerar, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

Det säkerhetspolitiska läget har försämrats under senare år och risken för naturkatastrofer på grund av klimatförändringar ökar, skriver LRF Gotland till länsstyrelsen och regionen. LRF konstaterar att det idag saknas beredskapslager samtidigt som det inte står någonting om öns livsmedelsförsörjning i en krissituation i den regionala mat- och livsmedelsstrategin som sträcker sig till 2025.

– Vi är kanske helt avskärmade från fastlandet och hur hanterar vi sådana situationer? Vi behöver ha upp de här frågeställningarna på bordet, säger Anna Törnfelt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".