Svårare för SMA Mineral och Nordkalk att få tillstånd

2:39 min

Att Ojnareskogen blivit Natura 2000-område gör det svårare för kalkbolagen att få tillstånd i Mark- och miljööverdomstolen, som drar igång igen under måndagen.

Thomas Mårtensson, platschef på SMA Mineral säger att det blivit tuffare förutsättningar.

– Det är andra förutsättningar nu, men vi tror ändå att man ska kunna ha en verksamhet i ett Natura 2000-område

Det har under åren blivit många turer i domstolarna i konflikten om Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland.
Bolagen Nordkalk och SMA Mineral vill bryta sten där, men protesterna har varit starka från miljöorganisationer och även myndigheter som Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland är emot.

För snart tre år sen beslöt regeringen att skydda hela Ojnareskogen som Natura 2000-område. Nu ska Mark- och miljööverdomstolen för första gången pröva om bolagen kan få tillstånd till stenbrytning inne i det skyddade området. Tidigare har det handlat om hur stenbrytningen påverkar intilliggande Natura 2000-områden.

– Vår ståndpunkt är att man inte kan bryta bort naturvärden inom ett Natura 2000-område, säger Lena Kulander på Länsstyrelsen, som tror att domstolen inte ger bolagen tillstånd.

Eftersom naturskyddet gör det svårare att få tillstånd är Nordkalks huvudlinje att övertyga domstolen att bortse från regeringens Natura 2000-beslut, som kom efter att bolaget fått tillstånd i den lägre instansen Mark- och miljödomstolen 2014. 

– Vi menar att regeringens beslut är en otillåten inblandning i en pågående tillståndsprocess och det kränker Nordkalks rättigheter till en rättvis rättegång, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

På måndag och tisdag är det domstolsförhandlingar i Visby om SMA Minerals tillståndsansöken och på onsdag och torsdag om Nordkalks ansökan. Fredag är en reservdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista