Länsstyrelsen vill fånga främmande fiskar

2:09 min

Den främmande fisken svartmunnad smörbult blir allt vanligare i gotländska vatten och nu vill länsstyrelsen kartlägga hur spridningen ser ut.

Utvecklingen oroar länsfiskekonsulent Rolf Gydemo som därför har ansökt om tillstånd för undersökningsfiske med burar. 

– Vi har bara sett början på utbredningen. Den senaste veckan har jag fått rapporter om att man fått flera hundra smörbultar på ett eller ett par strömmingsgarn, säger han. 

Den svartmunnade smörbulten har tagit sig till Östersjön som fripassagerare på båtar från Kaspiska havet och Svarta havet, där den egentligen hör hemma. 2010 gjordes det första fyndet i havet utanför Gotland. 

Dessutom har den hittats i tre gotländska åar, där havsöringen leker, vilket också oroar Rolf Gydemo. 

I polska vatten, där fisken har funnits längre tid än här, har man sett att den svartmunnade smörbulten trängt undan inhemska arter som flundran. Å andra sidan har man också lärt sig att ta tillvara på smörbulten. 

Att få bort den svartmunnade smörbulten från gotländska vatten bedömer länsfiskekonsulenten som omöjligt. Däremot är det viktigt att kartlägga spridningen och försöka hålla beståndet nere, till exempel genom hårt fiske. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista