Telefonrum Försäkringskassan Visby
1 av 2
Telefonrum Försäkringskassan Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Kristina Nordin Försäkringskassan Visby
2 av 2
Kristina Nordin Försäkringskassan Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Delade meningar om kontor utan fasta arbetsplatser

4:05 min

Fritt och flexibelt eller ensamt och anonymt? Aktivitetsbaserade arbetsplatser utan fasta skrivbord väcker känslor.

Från eget rum, till öppet kontorslandskap och nu på allt fler håll kontor utan fasta skrivbord - ett så kallat aktivitetsbaserat arbetssätt. Trenderna kommer och går när det gäller hur personer som jobbar i kontorslanskap gör det bäst och effektivast. Försäkringskassan i Visby sällar sig nu till raden av arbetsplatser där man placerar sig efter den uppgift man just ska utföra.

Utanför kontoren med exotiska ö-namn som Island och Sri Lanka står rader med vita plåtskåp märkta med de anställdas namn. Där hämtar man sin "verktygslåda", de grejer man behöver under dagen och sätter sig vid en ledig station i ett rum anpassat för det man ska göra.

Det finns tysta rum där ingen ska prata i telefon och särskilda telefonrum med kuber med tygklädda ljuddämpande skärmar.

Kristina Nordin jobbar med internationellt underhållsstöd och är sektionsordförande för fackförbundet ST på Försäkringskassan i Visby.

– Det är väldigt blandade åsikter om att jobba så här. Tanken är att man ska möta individens behov. En vanlig kommentar är att vi aldrig har varit så många som vi är nu men att man aldrig har känt sig så ensam, säger hon.

– Men vi har nyligen byggt klart kontoret och vissa saker ska hinna sätta sig också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista