Skolklass bakifrån i ett klassrum. Elev räcker upp handen. Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.

Elevers frånvaro ökar kraftigt i skolan på Gotland

2:52 min

Bekymmersamt tycker Brittis Benzler (V) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, om den omfattande frånvaro somliga elever haft det gångna läsåret.

I maj 2018 i rapporterade rektorerna tillsammans att 167 elever varit mycket frånvarande under läsåret. Antalet elever med omfattande frånvaro i grundskolan har därmed mer än fördubblats det gångna året. 2017 var det 72 elever, inklusive friskolorna, som hade oroväckande hög frånvaro.

– En del barn har faktiskt ett ganska svårt liv. Skolan är en pusselbit som gärna ska fungera bra, men det är den ju inte alltid, säger Brittis Benzler.

– Det är väldigt bekymmersamt, säger Brittis Benzler, om att fler elever än tidigare är borta mycket från skolan. Hon hoppas att  siffrorna ska gå att vända, bland annat med fortbildning.

– Man måste fånga frånvaro tidigt och prata med föräldrar säger Benzler och nämner också socialnämndens "familjeorienterade skolstöd" som något som hon tror kan göra skillnad för de elever det gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista