Styckning vid Gotlands slagteri. Foto: Ib Green-Petersen / SR Gotland
1 av 2
Kött Gothemsgården Gothems slakteri
2 av 2
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio
Torkan på Gotland

Coop slutar importera utländskt kött

1:46 min

De nio Coop-butiker som finns på Gotland tar från och med i dag bara hem svenskt, och främst Gotländskt kött. Anledningen är att torkan tvingar många djurägare att nödslakta sina djur.

– Vi har ju följt nyhetsrapporteringen och då diskuterade vi internt om hur vi kunde hjälpa till. Och då tyckte vi att det var självklart att hjälpa bönderna med att sälja gotländskt kött i den mån det går, och sedan fylla på med svenskt kött, säger Carl-Johan Stålhammar, VD Coop Gotland.

Att foderbristen blir allt värre påverkar också slakterierna. Ökar antalet djur som tvingas nödslaktas så kan slakterierna få problem att hinna med.

– Under ordinarie tid kör vi i stort sett maxkapacitet. Om vi ska gå upp i skift och jobba på helger, så krävs det någon slags subvention eftersom vi behöver betala dyrare löner och veterinärkostnader, säger Tomas Östlund, VD Gotlands Slagteri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista