Visby ringmur. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Ringmursgrillning utreds som grov skadegörelse

1:40 min

I slutet av juni togs ett par Visbybesökare på bar gärning när de grillade på Ringmuren. Nu misstänks paret för grov skadegörelse.

Det var den 29 juni mitt på dagen som en polispatrull skickades till tornet Silverhättan i nordvästra delen av Visby Ringmur efter att två personer där ska ha iakttagits med att knacka loss sten från muren.

När polisen kom dit hade paret, enligt patrullen, tänt på en kolbädd med flera stora stenar runt i en nisch i ringmuren med en stekpanna placerad ovanpå. Paret ska även ha klottrar sina namn och fastlandshemort på trägolvet i tornet med röd tuschpenna.

Under förhöret på plats med började kolen brinna med eldslågor så att poliserna fick släcka elden med brandsläckare.

Händelsen utreds nu av polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) inom avdelningen för kulturarvsbrott. Nu misstänks paret för grov skadegörelse genom ringmursgrillningen och skadegörelse för klotter. Grov skadegörelse kan ge fängelse i högst fyra år om det lett till fara för någons liv eller hälsa. Brott som lett till skador som drabbat något av stor kulturell eller ekonomisk betydelse rubriceras som grov skadegörelse.

Region Gotland uppmanas nu komma in med eventuella skadeståndsanspråk om muren behöver repareras.

Enligt polisen är det väldigt ovanligt att Visby ringmur med anor från 1100-talet utsätts för skadegörelse eller klotter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista