Johan Granath på Gotlandsenergi AB, GEAB. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Johan Granath. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Thåströms konsert kom igång en timme försenad.
2 av 2
Thåströms konsert kom igång en timme försenad. Foto: Jacob Wesley P4 Gotland/Sveriges radio

Strömmen åter på Gotland efter två avbrott

1:29 min

Alla GEAB:s kunder ska nu åter ha el på Gotland efter fredagens strömavbrott.

Ön drabbades under fredagseftermiddagen av ett omfattande strömavbrott som varade i cirka två timmar.

– Hela Gotland hade strömmen tillbaka i ungefär en halvtimme, säger Ulf Nyman, ställföreträdande elnätschef på GEAB, Gotlands Energi AB.

Men vid 19-tiden drabbades stora delar återigen av strömavbrott. Av totalt 40 000 abonnenter uppskattas cirka 20 000 hushåll ha varit berörda. Enligt GEAB ska samtliga abonnenter nu fått tillbaka strömmen. Vad som orsakat strömavbrotten är i nuläget oklart, men vad man vet är att det inte ska handla om något sabotage.

– Vi genomför en stor ombyggnad vid kraftstationen i Ygne som vi tror kan vara orsaken men det är inget vi är säkra på idag, säger Johan Granath, marknadschef på GEAB.  

Konserten med Thåström kom igång på Fårösunds Marina en timme försenad på grund av strömavbrottet. Men arrangörerna hade försäkrat sig om att få konserten till stånd ändå genom att skaffa ett stort dieselaggregat som skulle ta över om strömmen inte skulle komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista