Systemet klarar sig utan kemikalier, antibiotika och mediciner.
1 av 5
Fiskodling i en källarlokal i Göteborg som ger 2 ton fisk och 20 ton grönsaker per år. Foto: Tomas Tengby
Ålmalarna tittar nyfiket upp mot oss.
2 av 5
Här odlas ålmalar. Foto: Tomas Tengby
Små tilapiafiskar som gillar grönsaker.
3 av 5
Små tilapiafiskar. Foto: Tomas Tengby
Här odlas det paprika.
4 av 5
Här odlas det paprika med fiskbajs som gödning. Foto: Tomas Tengby
Zucchinin blommar.
5 av 5
Zucchinin blommar. Foto: Tomas Tengby

Blått Centrum vill utveckla fiskodling på land

2:03 min

Småskalig fiskodling där näringen från fisken blir gödning för grönsaker är en av de verksamheter Blått Centrum Gotland vill stödja och utveckla.

Gunilla Rosenqvist som är marinbiolog vid Uppsala Universitet Campus Gotland är också projektledare för Blått Centrum Gotland, ett samarbetsprojekt mellan högskolan, Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

– Tanken är att vi ska se på grundvatten, sötvatten, miljö och havet - så det är hela vattenfrågan, säger hon.

Det som intresserar projektledaren själv just nu är fiskodling på land, som också kallas akvaponi. På Storsudret testar man att odla regnbåge där det näringsrika vattnet från fiskodlingen renas via en tomatodling. Och det finns även intresse i Slite.

– Det gör inte av med något vatten, det går inte ut någon näring i Östersjön. På Ar forskningsstation håller vi på att bygga upp en pilot, där man kan visa hur det går till och där vi kan ha kurser, säger Gunilla Rosenqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista