Ny översyn av flera äldreboenden

Äldreboendena Östersol i Katthammarsvik, Klostergården i Roma och Sudergården i Burgsvik är just nu föremål för en ny översyn.

Så sent som för ett par år sedan antog kommunen en strukturplan där framtiden för dessa tre boenden tryggades, med planerade ombyggen och tillbyggen. Men nu revideras strukturplanen.

Planen för framtidens äldreboenden ses alltså över, trots att den bara är två år gammal och slår fast tydliga inriktningar: Klostergården skall byggas om med början 2008 och Östersol byggas om med början nästa år 2006.

Sudergården skulle, enligt den planen, piffas till med början 2004 - men som vi berättat har bristen på pengar gjort att förprojekteringen kring Sudergården stoppats. Och hur det skall bli med det bygget - den frågan har politikerna skjutit på framtiden.

Kommunen har ju flyttat ut de äldre från Ekängen i Garda och Forsagården i Lärbro hyser heller inte längre några äldre.

Nya äldreboendet Pjäsen i Visby ersatte ju nedlagda Göransgården, platser från Korpen och Mariahemmet och några nytillskott av platser har det boendet inte gett.

Ändå kan det vara så att den nya given att hjälpa fler äldre i hemmet bromsar köer till särskilda äldreboenden och det är det framtida behovet som nu utreds.

Att Arbetsmiljöverket hotar kommunen med vite om inte ett par av äldreboendena rustas upp inom viss tid - är en annan ingrediens i ”boendedramat”.

Om inte Östersol har fått till exempel bättre toalettutrymmen vid årsskiftet nästa år kostar det kommunen 1 miljon kronor i vite. Samma hot har funnits för Sudergården och där har vitet på en miljon kronor fallit ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".