Flygbild Ojnareskogen
1 av 2
Flygfoto av Ojnareskogen. Foto: Gunnar Britse/Privat
Folk i Ojnareskogen
2 av 2
Flera personer som kämpar för Ojnareskogens bevarande samlades i dag för att ta del av domen. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Stenbrytningen på Gotland

Nej till stenbrytning i Ojnareskogen

1:52 min

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat domarna om Nordkalks och SMA Minerals stenbrytning i Ojnareskogen i Bunge på Norrra Gotland. Domstolen ger inte bolagen tillstånd till stenbrytning.

Så här skriver Mark- och miljööverdomstolen i ett pressmeddelande på sin hemsida:

Mark- och miljööverdomstolen har i dag meddelat dom i målen om Nordkalk AB:s och SMA Mineral AB:s ansökningar om tillstånd till täktverksamhet på Gotland. Domarna innebär att de av mark- och miljödomstolen lämnade tillstånden upphävs och att bolagens ansökningar om tillstånd till täktverksamhet avslås. 

Mark- och miljööverdomstolen har funnit att domstolens prövning ska utgå från den utsträckning Natura 2000-området Bästeträsk numera har efter det att regeringen den 31 augusti 2015 (M2015/1508/Nm) beslutade att föreslå EU-kommissionen att området ska utökas. Den omständigheten att området nu omfattar en mycket större areal innebär att de av bolagen ansökta täktverksamheterna i sin helhet skulle komma att bedrivas inom Natura 2000-området. Täktverk­samhet inom Natura 2000-området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer som finns inom området, t.ex. karsthällmarker, bryts ut. Domstolen har därför funnit att täktverksamhet på platsen skulle innebära en skada på Natura 2000-området och att det inte finns några skyddsåtgärder som kan motverka eller förhindra att denna skada uppkommer. Enligt domstolen innebär den skada som skulle uppkomma på Natura 2000-området Bästeträsk att tillstånd till täktverksamheterna inte kan ges.  

För båda sidor i den utdragna och uppmärksammade konflikten om stenbrytningen i Ojnareskogen har det varit en spänd väntan på domarna som kom idag kl 11 i Mark- och miljööverdomstolen

I Nordkalks fall har domstolsprocessen pågått i 13 år och är nu inne på tredje vändan i miljödomstolarna.

I den lägre instansen Mark- och miljödomstolen fick båda bolagen Nordkalk och SMA Mineral tillstånd till stenbrytning i juni 2014.

Det som har förändrat rättsläget sen dess är att de tänkta kalkbrotten nu ligger inne i Natura 2000-området Bäste träsk efter regeringens beslut i augusti 2015.

Tidigare låg brytområdena intill Natura 2000-området. Det innebär ett starkare skydd för naturen och har gjort det svårare för bolagen att få tillstånd och det är det som domstolen nu har tagit ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista