Flundra och småabborre
1 av 2
Flundra och småabborre fångade vid provfiske i Valleviken. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Anders Nissling
2 av 2
Anders Nissling på forskningsstationen i Ar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Gotländsk flundra två olika arter

2:18 min

En ny fiskart har konstaterats i Östersjön. Ny forskning visar nämligen att en flundra inte bara är en flundra, i själva verket är det fråga om två olika arter.

En starkt bidragande orsak till de nya rönen är studier som gjorts på Uppsala universitets forskningsstation i Ar på norra Gotland, där Anders Nissling jobbar. 

– Så länge jag har hållit på och tittat på flundran så har jag hävdat att det här är två stycken populationer eller ekotyper, som är på väg att utvecklas till två olika arter. Och nu är det finska forskare, som med hjälp av nya genetiska metoder, har konstaterat att det är så pass stor genetisk skillnad att man borde kalla dem för två olika arter, säger han. 

Det som skiljer de bägge arterna åt är hur de förökar sig. Den ena leker på djupt vatten långt ute till havs, där salthalten är så hög att äggen svävar fritt i vattenmassan. Den andra leker på grunt vatten, gärna inne vid kusten, och lägger sina ägg på botten.

Även om det finns vissa yttre skillnader mellan de bägge arterna så är det väldigt svårt att skilja dem åt med blotta ögat, säger Anders Nissling.

Kring Gotland finns bägge sorterna, men de studier som gjorts hittills visar att det är den kustlekande östersjöflundran – alltså den som är nyupptäckt – som är vanligast här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista