Sprutor och kanyler att användas i sprututbyte för personer som missbrukar narkotika.
Sprutor och kanyler att användas i sprututbyte för personer som missbrukar narkotika. Foto: Martina Holmberg / TT

Sprututbyten väntar för Gotlands narkomaner

1:18 min

Injektionsmissbrukare kommer från mitten av november att kunna ingå i ett sprututbytesprogram. Förutsatt att politikerna godkänner den ekonomiska kalkylen.

Sprututbyten blir en del av missbruks- och beroendevården på Gotland. Målet är att kunna starta utbyten av sprutor och kanyler i mitten av november, i psykiatrins lokaler i Visby.

Med material/sprutor, labbkostnader och vaccin, journalsystem och informationskampanj om det nya kostar det första året cirka 137 000 kronor. Därefter väntas kostnaden för att bedriva sprutbyten på Gotland bli 75 000 kronor om om året.

Det kan jämföras med genomsnittskostnaden för läkemedelsbehandling av en patient med hepatit C: 63 000 kronor. Hittills i år 2018 har drygt 30 patienter läkemedelsbehandlats för hepatit C på Gotland. 

En kartläggning som gjorts, inför den planerade starten av sprututbyten på ön, visar att det troligen finns ett tiotal personer på Gotland som regelbundet injicerar droger. Totalt har 60 personer injicerat droger de senaste fem åren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".