Regionen riskerar straffavgift för köp av ambulansflyg-tjänster

2:36 min

Region Gotland riskerar en straffavgift på flera hundra tusen kronor för att inte korrekt ha upphandlat sjuktransporter med ambulansflygplan.

– Det finns ingen annonserad upphandling i grunden, för just ambulansflygplanstjänsterna, säger Björn Karlsson, föredragande handläggare på Konkurrensverket som just nu utreder om regionen brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Konkurrensverket öppnade ett ärende om hur Region Gotland använder sig av sjuktransporter med flygplan, efter att ha fått en anmälan om konkurrensproblem från ett flygbolag. Tipset går ut på att Region Gotland "nästan uteslutande" anlitat ett och samma bolag för ambulansflygtransporter med flygplan, vid de tillfällen den avtalade helikoptern inte kunnat användas.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar säger till P4 Gotland att regionen nu färdigställer kompletterande svar till konkurrensverket. Därefter kommer situationen att kommenteras av förvaltningschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista