Kicki Scheller
Kicki Scheller är försvarsdirektör på länsstyrelsen Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Stora brister när civilt försvar byggs upp igen

2:28 min

Mycket arbete återstår när det gäller återuppbyggnaden av civilförsvaret i Sverige och på Gotland. Det visar ett följebrev till en hemligstämplad rapport.

I skuggan av att det militära försvaret byggs upp på Gotland, pågår även återuppbyggnaden av öns civila försvar, som bland annat ska se till att livsmedelsförsörjning, sjukvård och kommunikationer fungerar vid ett krigsläge. 

Nu har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, utvärderat en stor nationell övning som gjordes i våras. Utvärderingsrapporten är hemligstämplad, men i ett följebrev pekar MSB på en rad utvecklingsområden, där de medverkande myndigheterna måste bli bättre. 

Kicki Scheller, försvarsdirektör på länsstyrelsen Gotland, bekräftar att de brister som MSB pekar på också gäller för Gotland. 

– Man kan bara konstatera att vi har inte övat och tränat på det civila försvaret eftersom det har legat nere. Så vi behöver träna och öva, säger hon. 

2017 utsågs Gotland till pilotområde för att utveckla totalförsvaret, där både det militära och civila försvaret ingår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista