Så många ledamöter i regionfullmäktige bor det i öns socknar.
1 av 2
Här syns hur fullmäktigeledamöterna är fördelade i 31 socknar på ön. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Här finns ingen ordinarie ledamot i regionfullmäktige.
2 av 2
I de här 61 socknarna bor ingen ordinarie ledamot i regionfullmäktige. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Val 2018 i P4 Gotland

Här bor politikerna i nya fullmäktige

2:02 min

Två av tre socknar på ön saknar ledamot i nya fullmäktige. Landsbygdsaktivisten Gunnar Bendelin som inte har någon politiker i grannskapet tar det hela med ro ändå.

I 61 av öns socknar bor inte någon som nu tar plats som ordinarie ledamot i regionfullmäktige efter valet 9 september 2018. Räknar man även ersättare som hoppar in när någon av de 71 ordinarie inte kan delta i beslut ser det lite bättre ut - ändå saknar 51 av de 92 socknarna en "egen" representant.

Tätorter som Fårösund, Klintehamn och Roma saknar representat, och på P4 Gotlands karta över de folkvalda är Östergarnslandet en av de vita fläckarna på den politiska kartan.

– Kan man se det som att det är dåligt politiskt intresse i vårt område, då är det ganska alarmerande. Men vi jobbar ju brett politiskt med vårat utvecklingsbolag och även nu med att starta ett medborgarkontor så vi försöker ha påtryckningsmedel oavsett om vi skulle ha partipolitisk representation från området eller inte, säger Gunnar Bendelin.

Inte oväntat bor flest, 27 ledamöter, i Visby, och det motsvarar stans andel av öns befolkning. Lägst andel stadsbor har Centern - 1 av 18 ledamöter. Tvärtom är Sverigedemokraterna, 1 av deras 6 ledamöter bor utanför stan.

P4 Gotlands genomgång av ledamöterna visar också att mindre än hälften, 32 av 71 ledamöter, är kvinnor. Moderaterna har lägst andel, med 3 av 11 och Vänsterpartiet är de enda med kvinnlig övervikt, 4 av 7. Snittåldern är 50 år, ungefär mittemellan Bo Björkman (S) som blir 75 i december och Hilda Frick (SD) som blev 18 år i våras.

På måndag 15 oktober har nya fullmäktige sitt första möte - förutom upprop ska de välja ny regionstyrelse och nya regionråd, och Gunnar Bendelin tycker alltså att det är viktigare vad politikerna står förän var de bor.

– Det som är väldigt avgörande när man väljer in politiker det är ju att det är politiker som är väldigt kunniga, väldigt drivna och väldigt etablerade i området och också står på en bra värdegrund, säger han.

Anmärkning: Statistiken i artikeln utgår från att Visbyborna Eva Bofride (C) och Lena Stenström (MP) lämnar sina uppdrag och efterträds av andra inom respektive parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".