Gotland kan få mer av Natura 2000

Fler gotländska miljöer kan komma att förklaras som Natura 2000-områden. EU-kommissionen har kommit fram till att det fortfarande är brist på skydd för vissa livsmiljöer - platser som finns på Gotland.

Nasumemyr i Tofta, Kölningsträsk i Fleringe och Nordermorar på Avanäset på Fårö är exempel på områden som har speciellt skyddsvärd natur.

Länge har det diskuterats vilka platser i Sverige som skulle listas som Natura 2000-områden.

Det är regeringen som bestämmer vilka platser som skall ingå i det som är EU:s nätverk för värdefull natur. Genomförandet av Natura-områdena är på väg att avslutas i Sverige, men det kan komma att plussas på några gotländska ställen i listan eftersom EU-kommissionen kommit fram till att det råder brist på skydd för vissa av de livsmiljöer och arter som finns på Gotland. Till exempel kalk-kärr med Gotlandsag eller dynvåtmarker och sanddyner med sandvide.

Att trubbklockmossan hittats på Hejdeby hällar är ett exempel på det speciella här. Den är starkt begränsad i sin utbredning i Europa och i Sverige finns den bara på nio ställen.

För att Naturvårdsverket skall kunna bereda ett nytt förslag till regeringen om att utöka med platser vill länsstyrelsen ha synpunkter från kommun och myndigheter på de nya platserna på den tänkta listan där också Ojnaremyr i Bunge, Hejdeby hällar finns för sin speciella mossans skull, samt Rutemyr.

Markägarna har redan fått tycka till. Om områdena klassas som Natura 2000-områden kommer bevarandeplaner att göras och tanken är att med det trygga arter och naturtyper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".