Emil Jakobsson med gödselhög i Ala
1 av 4
Lantbrukaren Emil Jakobsson är en av de oroliga i Ala. Foto: Anna Bachmann / Sveriges Radio
Gödselhög på bar backe
2 av 4
Gödselhög på bar backe i Ala. Foto: Sveriges Radio
Gödselhög på hällmark
3 av 4
Gödselhög på hällmark i Ala. Foto: Sveriges Radio
Gödselhög på bar backe i Ala
4 av 4
Foto: Sveriges Radio

Importerad gödsel oroar i Ala

2:02 min

Bland lantbrukare i Ala talas det just nu med oro om en ovanlig import till Gotland. I veckan kom en båtlast med gödsel från Holland, som lagts på två ställen.

Enligt uppgift till P4 Gotland rör det sig om 3 800 ton gödsel, som tippats på två ställen i Ala på sydöstra Gotland, dels på bar backe, dels på hällmark.

Enligt Jordbruksverket finns det inga restriktioner utifrån lagstiftningen för den här införseln. Bakom införseln ligger ett lantbruksföretag med verksamhet i flera europeiska länder. Nu är gödseltippningen i Ala ett fall för miljö- och hälsoskyddsnämnden och det återstår att se om gödslet måste avlägsnas från platsen, genom att en dispens för spridning beviljas.

Länsveterinären Agneta Karlsson Norström tyckte att det var en "väldigt obehaglig ammoniakutveckling" från högarna, men hon säger att gödslet är "hygieniserat" - alltså värmebehandlat i en godkänd anläggning inom EU. Därmed ska smittorisken ha avtagit, men inom LRF finns oro för att gödslet ändå innebär en risk för spridning av paratuberkulos.

Lantbrukare i Ala har framfört att högarna bör flyttas innan nästa regn för att minimera läckage. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista