Skelett från Roma kloster undersöks för första gången

1:59 min

Masterstudenten Elfrida Östlund i osteologi hoppas kunna ta reda på varifrån de gotländska cistercienser-munkarna i Roma kom. Nu DNA-undersöks skelett efter ursprung.

Munkklostret i Roma grundades 1163 eller 1164 av munkar från Nydala kloster i Småland. Men om mannen som nu undersöks var smålänning, gotlänning eller kanske invandrad från något annan cistercienskloster hoppas Elfrida Östlund, vid Uppsala universitet Campus Gotland, få besked om genom undersökningar av mannens tänder och ben.

– Jag har en förhoppning om att det här skulle vara invandrade munkar från Europa, säger Elfrida Östlund som hoppas att gammalt DNA ska visa varifrån de kom.

Skelettet hittades i det som en gång var kapitelsalen i Roma kloster. Det får Elfrida att tänka att det kan röra sig om antingen en abbot eller rik donator till klostret.

Skelettet är av ännu okänd ålder. Men att döma av gravplatsen kan mannen vara begravd på 1200-talet. Skelettet ska undersökas med olika kol-metoder; C14 för datering, C13 för dietspårning av vad han ätit.