Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget åtal i Sverige för fartygskrock

Ingen kommer att ställas till svars i Sverige för den svåra sjöolyckan utanför Gotland för en månad sen, då tre personer miste livet när två fartyg kolliderade stäv mot stäv. Sjöåklagare Ola Brogren i Stockholm har lagt ner förundersökningen, eftersom inga svenska intressen berörs. Ett eventuellt åtal blir en fråga för tyska myndigheter, eftersom båda befälhavarna var tyskar och fartygen har tyska ägare. Men omständigheterna kring olyckan förbryllar.
Olyckan skedde på förmiddagen för en månad sedan på svenska territorialvatten och det var klar sikt och lugnt väder. Kaptenen på fartyget Smaland var enligt polisförhören på bryggan då kollisionen inträffade och har i förhören uppgivit att han såg det andra fartyget bara någon sekund före kollisionen. Det andra fartygets besättning har inte förhörts eftersom det tilläts att fortsätta till destinationsorten. Flera personer på Gotland med anknytning till sjöfart säger att de på VHF:en d.v.s. kortvågsradion, hört att de båda kaptenerna grälade med varandra före kollisionen. Radio Gotland har talat med två personer som har lyssnat på de beslagtagna banden från Tingstäde radio och ingen säger sig ha hört något som kan likna gräl. Haveriutredare Björn Molin på Sjöfartsinspektionen som gått igenom materialet och banden kommer att skicka dem till de cypriotiska och tyska myndigheterna som har begärt att få ta del av allt material kring olyckan. Däremot är de inte Sjöfartsinspektionens sak att ta ställning i ansvarsfrågan, säger Björn Molin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".