Ammunitionstunna exploderade

Felhanterade sprängpatroner bakom tillbud på Tofta skjutfält

1:53 min

Försvarsmaktens utredning kring det allvarliga tillbudet på Tofta skjutfält visar att fel begicks när ammunition skulle destrueras.

Sammanfattningsvis har ammunitionsröjaren i flera stycken brutit mot gällande militära bestämmelser och rutiner, framgår av utredningen.

Mogens Berger, verksamhetssäkerhetsofficer på LV6 i Halmstad har på Arméchefens uppdrag utrett händelsen i januari, då en ammunitionstunna exploderade.

Standardammunition från Försvarsmakten skulle förstöras i en "bränntunna". Men i tunnan fanns också mellan 50 och 100 sprängpatroner från Polisen; både beslagtagen ammunition och sådan som lämnats in under "amnestin".

- De innehåller mycket mycket lite sprängmedel men sammanslaget blir det en ganska bra smäll, säger Mogens Berger.

Han skriver i sin rapport att det är ett "felaktigt beteende som verkar ha pågått under flera år på Tofta". Det har alltså bränts patroner "som inte under några omständigheter är tillåtna att bränna i bränntunna".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista