Allt fler kommunanställda med i facket

Allt fler kommunanställda går med i facket. Det visar en rundringning till öns fackförbund. Det ökade intresset kan ha att göra med en oro för att bli av med jobbet i och med kommunens hårda sparkrav.
Så sent som för ett par år sedan var trenden att bara gå med i a-kassan och inte facket. Men nu märks en attitydförändring, många av dem som endast varit med i a-kassan är nu fullvärdiga medlemmar. Både akademikerförbunden, kommunaltjänstemannaförbundet och kommunalarbetareförbundet får mer och mer förfrågningar om medlemskap. De enda fackförbunden som blivit av med medlemmar är industrifacken, men det handlar då oftast om tidigare Flextronicsanställda som börjat studera, fått arbete inom andra branscher eller flyttat till fastlandet. Gotland har annars alltid haft en stor andel fackligt anslutna, drygt 90 procent hos de flesta fackförbund, men nu har alltså intresset ökat ytterligare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".