Kritik mot filmsatsning på Gotland

Gotland har inte lyckats få samma ”återbäring” på pengar satsade på filmproduktion, som andra regioner där det görs film. Det slår högskolestudenten Annika Rogell fast i en examensuppsats.

Hon har synat de regionalekonomiska effekterna av satsningen på långfilmsproduktion och funnit att det går bättre för t ex Film i Skåne och Filmpool Nord.

Visserligen har satsningen lett till arbetstillfällen i Fårösund, men många filmarbetare tas från fastlandet och skattar alltså inte på Gotland.

Hon har räknat ut att av 150 personer som jobbat i de olika team som spelat in film har ungefär 120 varit hemmahörande på fastlandet.

Annika Rogell har räknat ut att bara 27 procent av pengarna som investerats för kriminalfilmerna om Van Veeteren, kommer tillbaka via källskatt till kommunen.

Hennes helhetsuppfattning är att Gotland ligger långt fram vad det gäller förutsättningar för filmproduktion och långt bak vad gäller vad Gotland får ut i regionalekonomisk effekt.

När hon jämfört Gotland med framgångsrika Film i Väst har hon kommit fram till att det som saknas på Gotland är en  gemensam vision av filmsatsningen på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".