Skog och jakt

Startskott för samarbete mot betesskador

1:39 min

På vissa håll på Gotland gör rådjur stora skador på skogen och därför söker nu skogsägarföreningen Mellanskog och Jägareförbundet på Gotland efter gemensamma lösningar på problemet.

Nu har de haft sitt första möte ute i skogen i Gothem.

Jan Ekdahl, virkesområdeschef på Mellanskog, hoppas på ett gott samarbete.

- Vi tittade på betesskador efter rådjur och har börjat en dialog. Det de gör är att de biter av talltopparna så skogen blir buske.

Inget färdigt recept ännu

Hans Olsson, ordförande på Jägareförbundet på Gotland, välkomnar samarbetet med skogsägarföreningen.

- Vi har ju sen tidigare en bra dialog och vi vill ta fram lösningar på hur vi kan hjälpas åt när vissa områden blir säkert utsatta för skador. Men vi har inget färdigt recept just nu.

- Det handlar både om hur skogsägare kan jobba med förebyggande behandling av plantor men också om hur man under några år kan öka jakttrycket i de områden som berörs.

Tall den nya födan

Varför rådjur både på Gotland och på fastlandet ger sig på tallar är enligt Hans Olsson, ordförande på Jägareförbundet, ett mysterium. Egentligen håller sig rådjur för det mesta till knoppar och örter.

Jan Ekdahl på Mellanskog har ett förslag.

- Har man ett djur som man ser äter tallplantor så har den lärt sig det och kommer fortsätta med det. Ser man sånt beteende som jägare så kan man komma ihåg att på skogsägarna är det en välgärning att ta bort de individerna först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista