Rosenquist vill stämma länsteatern

Hans Rosenquist som skulle blivit ny chef för Gotlands Länsteater går till angrepp mot länsteaterns ledning. I ett brev till medierna skriver han att han i själva verket blivit avskedad. Nu vill han stämma länsteatern.

Hans Rosenquist skriver att han fick ett telefonsamtal den 2 november:
”Jag blev mycket förvånad när jag den 2 november blev uppringd av teaterns styrelseordförande Claes Göran Nilsson som meddelade mig att jag inte skulle behövde komma till Visby eftersom att teaterns styrelse beslutat att bryta kontraktet. Han sa också att han inte längre hade förtroende för mig. Nilsson förklarade vidare att han tyckte att det var bra om jag istället sade upp mig själv. Han sa vidare till mig att om jag motsatte mig uppsägningen skulle teaterstyrelsen gå ut och offentliggöra uppgifter om mig som skulle skada mitt rykte och hindra mina framtida möjligheter i teatervärlden.
Jag blev mycket chockad över att teaterns ordförande med hot om skandalisering försökte förmå mig att själv säga upp mig. Jag har nu kontaktat arbetsrättsadvokat som har rått mig att stämma teatern för grovt kontraktsbrott. ”

Hans Rosenquist säger att han haft förväntningar på jobbet på Gotland:
”Jag har fram till nu målmedvetet arbetat med att skapa en internationell och synlig repertoar som skulle kunna tillfredsställa teaterns behov av uppmärksamhet på Gotland och i Sverige. Jag har haft möten och skapat kontakter med olika personer i den internationella teatermiljön och som lovat att komma till Gotland för att hjälpa till med arbetet. Jag har gjort klart repertoaren för första säsongen 2006 och inom uppsatta budgetramar. Det är min bestämda uppfattning att denna repertoar skulle kunna dra ett bredare publikunderlag till teatern och föra vidare bygdegårds-traditionen.”

Avslutningsvis skriver Hans Rosenquist att han tycker att han blivit bra bemött av andra på Gotland:
”Jag är djupt förtvivlad över teaterns agerande eftersom jag hade sett fram mot många god år på Gotland. Jag vill tacka för det goda och seriösa bemötande jag fått hos pressen och andra som jag har träffat på genom mitt arbete på ön. Jag önskar er alla lycka och välgång i framtiden.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".