Befälhavare dömd till dagsböter efter fartygskrock

Det brittiska handelsfartyg som seglade på en fiskebåt utanför Öland lämnade Slite på fredagskvällen. Befälhavaren erkände att han orsakat kollissionen och dömdes till dagsböter.

Fartyget seglade på fiskebågen på internationellt vatten utanför Öland natten till fredagen. Efter olyckan lämnade fartyget platsen.

Senare gensköts det av ett kustbevakningsfartyg utanför Gotland och fördes till Slite.

En förundersökning om brott mot sjölagen inleddes och personal från Kustbevakningen förhörde befälhavaren på handelsfartyget.

Han erkände att han inte hållit tillräcklig uppsikt och därför orsakat kollissionen, men han ansåg inte att han smitit från olycksplatsen.

Efter kollisionen anmälde fiskebåtens besättning till Kustbevakningen att den hade fått löfte från lastfartyget att det skulle återkomma så fort kaptenen var på plats, men att fartyget i stället stävade vidare.

– Här går uppgifterna isär, säger åklagare Thomas Hagman, som också är förundersökningsledare, till TT.

Åklagaren utfärdade böter på sammanlagt 16 500 kronor som befälhavaren godkände och därmed kunde fartyget segla vidare mot Finland.

Fiskebåten som blev påseglad är från Blekinge. Den fick stora skador ovanför vattenlinjen men ingen person kom till skada.

Lastfartyget fick enligt kustbevakningen tydliga skador på stäven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".