Kommunfullmäktige delar ut kulturpris

Vid årets sista sammanträde i Gotland kommunfullmäktige är utdelningen av kulturpris traditionsenligt en av huvudpunkterna.
I år är det militärhistorikern Bengt Hammarhjelm, Visby, som får ta emot priset. 

Han beskrivs i motiveringen som ett levande uppslagsverk, som kan allt om försvarsfrågor från Gutasagans värld fram till idag, och han har ju varit projektledare för det stora samlingsverket om Gotlands regementen.

På fullmäktige tas annars frågor upp om felparkeringsavgifter, där den högsta avgiften väntas bli 800 kronor.

Parkeringen för företagsbilar s.k. nyttoparkering kommer också att höjas enligt förslaget, från 600 till 1000 kronor för en treårsperiod.
Men Gotland kommer att ligga bland de lägsta i landet - även efter höjningen.

Annars handlar det om räddningstjänsten, där en ny räddningsberedning måste inrättas samt en krisledningsnämnd pga av lagändringar.

Under nästa år kan man räkna med fortsatt debatt om räddningstjänsten, eftersom kommunstyrelsen lär få i uppdrag att bestämma vilken organisation som ska gälla på ön.

Enligt den utredningen som finns har man beskrivt olika alternativ.

Ska det vara som idag, som innebär att man inte kan livrädda inom 30 minuter över allt på ön, och där utredningen menar att det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän som finns i Fårösund, Slite, Klintehamn, Krälingbo, Hemse och Burgsvik.
Dessa kompletteras med räddningsvärn i Garda Dalhem och Fårö. Dagens system anses som sårbart vid större händelse.

Men man kan också enligt ett alternativ göra om räddningsvärnen i Garda, Dalhem och Fårö till färre tjänster och göra om dom till deltider och då får man en beredskapen som blir mer jämt fördelat över ön.

Med ett sånt förslag får gotlänningarna en mer likvärdig behandling. Men å andra sidan kan inte rökdykning ske inom tio minuter i Slite, Hemse och Klintehamn med det alternativet för hur brandmännen ska fördelas över ön.

Annat spännande som framgår av utredningen som kallas ”Handlingsprogrammet för skydd och säkerhet i Gotland kommun”, är att Visby är den stad i Sverige som har tätast med byggnadsminnen - nämligen 200 stycken och att hälften av alla 1 900 hus i innerstan är av trä - vilket ökar brandrisken bl.a. med sammanbygda vindar och stundtals helt oframkomliga smala gränder för brandkåren.

Men utredningen har inte hunnit bli helt klart, så därför väntas ledningskontoret och räddningstjänsten få ytterligare tid på sig att se över hur skador på ön kan förebyggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".