Tidningssamarbetet på Gotland granskat

Samarbetet mellan de gotländska lokaltidningarna Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda har varit framgångsrikt, både ekonomiskt och publicistiskt. Den slutsatsen drar forskare vid Demokratiinstitutet i Sundsvall, som har granskat hur sammanslagningen av tidningarna på Gotland påverkat mångfalden och opinionsbildningen på ön .
Den så kallade "Gotlandsmodellen", med två konkurrerande redaktioner inom samma tidningsföretag, är en unik lösning som har gett möjlighet till besparingar och förbättrad ekonomi. Det viktigaste resultatet är att det har gått att behålla två tidningar och mångfald på tidningsmarknaden, anser forskarna Lars Nord vid Demokratiinstitutet och Börje Alström vid Mitthögskolan i Sundsvall, som presenterar resultaten i en ny bok med titeln "Expedition Mångfald". I det här fallet skiljer sig Gotland från resten av tidningssverige konstaterar forskarna, som också gjort en enkät bland politiker och medborgare på Gotland om hur de ser på medierna och deras sätt att bevaka den lokala politiken. Bland medborgare betraktas Radio Gotland som något mer trovärdig än Gotlands Tidningar, Gotlands Allehanda och Östnytt. Politikerna har mindre förtroende för medierna, men den inbördes rangordningen bland medierna är densamma, konstaterar forskarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".