Goda resultat för Hassela

Två tredjedelar av ungdomarna som kommer till Hassela på Gotland har efter behandlingstiden fått ett ordnat liv utan missbruk eller kriminalitet. Det visar två olika rapporter som psykologen Staffan Levin har gjort.

- Om man kan bryta med sina gamla kontakter har man betydligt större chans till ett lyckat resultat, säger Staffan Levin. Däremot har inte mängden kriminalitet eller när behandlingen satts in spelat roll, för resultatet.

En skillnad efter utskrivning från Hassela är att av tjejerna har nio av tio fått ett ordnat liv utan missbruk eller kriminalitet, medan bara hälften av killarna har fått det.

I den ena undersökningen har Staffan Levin undersökt hur det gått för de 44 gotländska ungdomar som varit på Hassela sedan 1988. Där hade 30 av 44 ett lyckat behandlingsresultat, 68 procent.

I den andra undersökningen har Staffan Levin undersökt hur det gått för de hundra ungdomar som skrivits ut från Hassela Gotland 2003 och 2004. Där var det ungefär samma resultat, det vill säga att två av tre behållit sitt lyckade behandlingsresultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".