Systembolagschefer dömda för mutbrott

Samtliga butikschefer vid Systembolaget som åtalats för mutbrott, döms till böter för att ha tagit emot pengar från en vinleverantör.

De ska också betala tillbaka den summa de tagit emot och också betala tillbaka en del av kostnaderna för de offentliga försvararna till staten.

På Gotland var två före detta butiksföreståndare inblandade i muthärvan. De hade tagit emot nära 19 000 kronor respektive 4 500 kronor. Den som tagit emot mest dömdes till 90 dagsböter och den andre till 40 dagsböter.

Gotlänningarna nekade till brott och hävdade att pengarna var ersättningar för utlägg i samband med bland annat vinprovningar.

Ingen av de två butikscheferna från Gotland jobbar längre kvar vid Systembolaget. Båda sa upp sig av personliga skäl innan åtalen var lagda.

Rätten konstaterar i sin dom att Systembolaget klart förbjudit de anställda att ta emot gåvor i form av kontanter eller varor.

Två personer från leverantörsföretaget Vin-Trädgårdh, vice vd:n och sekreteraren, fälls för att ha betalat mutor till de 18 butikscheferna på sammanlagt cirka 190 000 kronor.

Vice vd:n döms till villkorlig dom och böter. Den anställda sekreteraren döms till böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".