Byggnads vill stoppa villabyggen

Fackförbundet Byggnads på Gotland vill stoppa bygget av 36 villor i Vibble där ett dussintal polska byggjobbare arbetar.

Det är ombudsmannen Evert Bäckström som har vänt sig till Byggnads centralt för att få till en blockad av bygget.

Flera företag delar på entreprenaden, bland dem två gotländska företag och ett polskt. Företaget som beställt bygget ägs av familjen Kamprad, samma Kamprad som också äger Ikea.

Till Gotlands Tidningar säger den advokat som bedömt att det inte ska tecknas kollektivavtal att det här är ett omtvistat ärende som nu ska bedömas av EG-domstolen.

Men om EG-domstolen anser att det behövs kommer de att teckna kollektivavtal, säger advokaten Hans-Göran Frick i Jönköping.

Men Evert Bäckström och Byggnads på Gotland har bestämt sig. Det ska skrivas kollektivavtal tycker de och nu har Byggettans gotlandsavdelning ansökt hos förbundet centralt för att få igenom en blockad av bygget av villorna i Vibble så att arbetet där inte kan fortsätta. En blockad som kan ske först efter nyåret, tror Evert Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".