Dömd polis får behålla jobbet

En gotländsk polis som vid flera tillfällen vägrat ta upp polisanmälningar har gjort sig skyldig till tjänstefel, men får behålla jobbet. Det anser polisens personalansvarsnämnd, som är den som tar upp anmälningar mot poliser.

En polis är skyldig att ta emot anmälningar och sedan redovisa dem på ett korrekt sätt. Det har den gotländske polisen inte gjort, men brottet är inte så allvarligt att han blir av med jobbet, anser nämnden.

Det var för drygt tre år sedan som en kvinna ville anmäla att hon blivit hotad av sin sambo. Polisen tog inte upp någon anmälan utan sade att han skulle kontakta kvinnans sambo. Men hoten fortsatte och kvinnan kontaktade polisen igen.

Polisen hävdade att han bett kvinnan vänta med en anmälan och uppfattade inte att det var frågan om olaga hot.

Polismannens agerande anmäldes. Polisen åtalades och dömdes av Gotlands tingsrätt till böter för tjänstefel.

Polisen överklagade domen både till hovrätten och Högsta domstolen, men domstolarna tog inte upp målet. Nu har även polisens ansvarsnämnd gått igenom fallet och anser alltså att polismannen gjort fel, men att det inte är ett så allvarligt brott att han blir av med jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".