Snart förbud mot dolda demonstranter

Vid årsskiftet höjs både skatter och bidrag, men samtidigt införs en lång rad med nya lagar. Bland annat blir det förbjudet att täcka ansiktet vid demonstrationer och i folksamlingar om det uppstår bråk.

Från årsskiftet får polisen lov att ta DNA-prov, inte bara på misstänkta brottslingar utan också på andra om det har betydelse för en utredning av ett grovt brott.

Det blir också förbjudet att sälja lösa cigaretter eller att sälja drycker i flaskor som det inte utgår pant på. Men förbudet gäller inte juicer eller mejeriprodukter.

Cigaretter blir dyrare, liksom bensinen och det kostar mer att titta på tv.

Nästa år höjs underhållsstödet med 100 kronor. Bostadsbidraget ändras och det införs ett umgängesbidrag på 300 kronor till den frånskilde förälder där barnen bara bor ibland. Och barnbidraget höjs med 100 kronor.

Dessutom inför regeringen en rad åtgärder för att minska arbetslösheten. Det handlar om pengar till så kallade plusjobb, utbildningsvikariat, anställningsstöd och lärlingsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".