Kritik mot kyrkan i katastrofrapport

Svenska kyrkan får kritik av kritik av katastrofkommissionen för agerandet efter flodvågskatastrofen i Sydostasien för ett år sedan, för att de till exempel inte kunde ge någon praktisk hjälp på plats. Men Lennart Koskinen som är biskop för Svenska kyrkan i utlandet säger att det inte fanns några resurser till det.

Ändå fanns det en gemensam katastrofplan för kyrkan och ambassaden - och de hade övat på den. Men förbandsmaterialen fanns i kyrkan Bangkok - och det som fanns hade ändå inte räckt långt när det strömmade in hundratals skadade människor med skärsår och krossår, säger Lennart Koskinen.

En konkret följd av flodvågskatastrofen är att Svenska kyrkan i utlandet kommer att förstärka samarbetet med bland annat norska kyrkan för att att öka beredskapen. En lärdom var att man behöver sända fler informatörer vid kristillfällen, eftersom en hel del av medarbetarnas tid och engagemang togs för att svara på journalisternas frågor, säger Lennart Koskinen.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".