Biskopen talade vid minnesstunden

På årsdagen av flodvågskatastrofen i Indiska oceanen har det hållits minnesceremonier i flera länder som för exakt ett år sedan drabbades av tsunamin. Lennart Koskinen som är biskop för Visby stift och Svenska kyrkan i utlandet talade vid minnesstunden i Khao Lak i Thailand.

Biskop Lennart Koskinen som talade vid minnesstunden i Khao Lak på förmiddagen sa i regnvädret på stranden att till och med himlen gråter.
- Tänk om det hemska som hände kunde öppna för en djupare förståelse mellan öst och väst, fattig och rik. Här möts vi nu, nordbor och thailändare, troende och tvivlare.
Biskopen avslutade minnesstunden med att sjösatta en thailändsk ljusbåt som en påminnelse om thailändarnas stora insatser för de svenska tsunamioffren.

På annandagens kväll klockan 19 kommer det att vara en minnesgudstjänst i domkyrkan och då kommer det requiem som Claes Holmgren uppförde förra året till minnet av Hansas förlisning att framföras igen.

Det kommer att sättas upp en minnestavla med namnen på de gotlänningar som omkom i flodvågskatastrofen i Asien i Hansakoret i Visby Domkyrka. Däremot kommer inte minnestavlan att hinna bli klar till ettårsminnet.
Hansakoret är ett avskilt hörn i domkyrkan, där finns idag en tavla med namnen på de gotlänningar som omkom vid Hansakatastrofen, Estoniakatastrofen, och vid flykten från Baltikum.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".