Dålig redovisning av samhällsuppgifter

Riksrevisionen är kritisk mot årsredovisningarna hos statliga bolag. Bland de tolv statliga bolag Riksrevisionen granskat finns Svenska spel.

När det gäller den finansiella redovisningen finns inget negativt att säga i årsredovisningarna, ”den finansiella redovisningen har en kvalitet väl i nivå med redovisningen i börsnoterade bolag”. Men Riksrevisionen tycker att bolagen är sämre på att redovisa hur de sköter sina samhällsuppgifter.

Om Svenska spel skriver Riksrevisionen att bolagsledningen i årsredovisningen säger att ansvar ska gå före vinst, men att det inte framgår hur det åtagandet prioriterats och avvägts mot andra mål och hur detta ansvar påverkat vinstmålet.

Enligt riksrevisorn Kjell Larsson går det i de flesta granskade årsredovisningar inte att utläsa vad bolagen har gjort för att utveckla samhället. Han efterlyser tydligare direktiv från regeringen om vad bolagen ska uppnå.

Bolagen som ingår i granskningen är Svensk Bilprovning, Akademiska Hus, Apoteket, Posten, Samhall, SJ, Specialfastigheter i Sverige, Svenska Spel, Swedcarrier, Systembolaget, Teracom och Vattenfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".