Svårt klara tidsgräns i vårdgarantin

Gotlands kommun kommer inte att klara av att behandla alla patienter som står i vårdkö inom ramen för vårdgarantin. Därför har sjukvården skickat brev till 150 patienter för att fråga om de accepterar en längre väntetid än tre månader.

Vårdgarantin som infördes första november innebär bland annat att patienter har rätt till behandling inom tre månader. Annars har de rätt att vända sig till något annat sjukhus i landet.

Men som det ser ut nu kommer Gotland inte att klara tremånadersgränsen för alla behandlingar, till exempel vissa kirurgiska behandlingar.

I breven som patienterna har fått får de ta ställning till om de fortfarande har besvär och i så fall vill bli opererade för det.

Vill de bli opererade kan de välja mellan att åberopa vårdgarantin och opereras på fastlandet, eller acceptera en väntetid för att bli opererad på Gotland.

Rolf Forsman i sjukvårdsledningen på Visby lasarett vet ännu inte hur många som kommer att vilja åka till fastlandet. 
Men han tror att många ändå kommer att välja att vänta på en operation i Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".