Närsholmen kan bli fågelskådarcentrum

Hembygdsföreningen i När vill ordna ett centrum för fågelskådning på Närsholmen. Den gamla fyrvaktarbostaden och fyren där skulle kunna bli en mötesplats för ornitologer, anser föreningen.

Den gamla fyrvaktarbostaden och fyren på Närsholmen skulle kunna bli en mötesplats för ornitologer, anser föreningen.

När-borna erbjuder sig att arrendera och sköta fyrstället och redan nu byggs ett fågeltorn i Lausviken.

Led i sockenutvecklingen
Arne Olsson, ordförande i Närs hembygdsförening, anser att ett centrum för fågelskådning är ett led i sockenutvecklingen och i satsningen på historie- och naturturism.

Närs hembygdsförening har kontaktat länsstyrelsen för att få igång en diskussion kring framtiden för Närsholmen och fyrvaktarbostaden.

Marken ägs av Naturvårdsverket. Sjöfartsverket äger själva fyrtornet och fyrvaktarbostaden har disponerats av fortifikationsverket som använt stället till semesterviste åt anställda.

Rädsla att fyrstället blir privat
I När finns nu en viss rädsla att det blir ändring efter militärens neddragningar.

Kickan Karlsson i När räds mest ett scenario där fyrstället skulle komma i händer som inte är öppna. Att en eventuell framtida försäljning på den öppna marknaden skulle leda till att den gamla fyrvaktarbostaden kommer i privat ägo och allmänheten inte får tillträde.

Fågelguide tas fram
Tillsammans med Gotlands ornitologer är tanken att en ”fågelguide” skall tas fram över arter som passerar förbi där vid Närsholmen och häckar.

Den fågelforskning som bedrivs på ön skulle kunna presenteras där och det skulle gå att övernatta för spaning på morgontidiga fågelaktiviteter, där i naturreservatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".