Oklart om Närsfyren kan användas av fågelskådare

Sjöfartsverkets fyransvarige Christian Lagerwall är öppen för förslaget om ett centrum för fågelskådning intill fyren på Närsholmen. Men han är inte övertygad om det lämpliga i att öppna fyrtornet för allmänheten.

Det är en säkerhetsfråga om det går att tillåta uppstigningar i ett drygt 130 år gammalt torn.

Tornet, som sjöfartsverket äger, byggdes 1872 och fyrplatsen var bemannad till 1961. Sedan dess har förvaltningen av fyrvaktarbostället överförts till Fortifikationsverket och Naturvårdsverket, som i sin tur äger marken.

Närs hembygdsförening har alltså flera parter att diskutera med för att få igenom sitt förslag på ett centrum för fågelskådning.

Som Radio Gotland tidigare berättat vill hembygdsföreningen i När ordna en utkik och mötesplats för ornitologer av det gamla fyrvaktarbostället. Fyren skulle kunna användas som utsiktsplats, tänker entusiasterna. Fyrtornet i När står inför att byggnadsminnesförklaras av Riksantikvarieämbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".