Mer än en halv miljon årligen för anhöriga

Gotland kommer att få mer än en halv miljon kronor årligen från regeringen för att utveckla stödet för anhöriga som vårdar närstående i hemmet.

Mona Klingvall som är äldreskyddsombud på länsstyrelsen säger till Radio Gotland att hon är väldigt glad och tycker att de här pengarna är ett jättetillskott.

I år har ön fått 160 000 kronor. Nästa år blir det 773 410 kronor, även samma summa för 2007, och därefter kommer stödet att vara omkring en halv miljon kronor årligen till anhöriga som vårdar närstående på ön.

20 procent av pengarna ska gå till frivilliga som tex kan vilja samtala, promenera eller gå och fika med äldre personer personer.

Annars kan det handla om anhörigcentrum som ska skapas för att de som vårdar anhöriga i hemmet ska få avlastning.

Det blir kommunen som nu ska förklara hur pengarna ska användas och formellt ansöka om dem.

Kommunen har redan fått godkänt för att använda årets pengar till anhörigträffar för demenshandikappade, uppsökande verksamhet för personer som vårdar anhöriga, utbildning för anhörigombud och studieresa för frivilligorganisationer och kommunens äldreomsorg.

Totalt har regeringen beslutat om nära 115 miljoner kronor, varav alltså en halv miljon årligen kommer att gå till Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".