Satsning på historieturism i När

Det finns stora planer på en fortsatt satsning på ”historie-turism” i När socken på östra Gotland. Sockenbornas gemensamma krafttag kring sommarens succé ”Ormkvinnans barn” ger mersmak för socknens vikingatid.

Per och Kickan Karlsson, vid Gangvide i När funderar på att anlägga någon form av vikingatida bebyggelse på sin mark, utmed Närsån.

De har haft besök av politiker och representanter för Viking Gotland för att diskutera möjligheten att anlägga någon sorts ”berättande plats” på sina marker .

Det finns också planer på historisk vandringsled, från Lau kyrka till åmynningen i När.

Per Karlsson leker också med tanken på ett vikingamuseum och hoppas att det skall gå att öka informationen kring t ex det stora gravfältet Rikvideroir.

Mer än 8000 personer såg föreställningen ”Ormkvinnans barn” i somras. Den genomströmning av folk som det innebar i När har betytt ett uppsving för socknen.

En satsning på historie-turism är ett sätt att skapa förutsättningar för att bo kvar, skapa inflyttning till När och behålla skola och affär, anser Per och Kickan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".