Lugnare sommar på Gotland 2005

Gotlands kommun överväger att lätta lite på det tiopunktsprogram som infördes efter den stökiga sommaren 2004. Det innebär att vissa krogar kan komma att få servera alkohol en timme längre, till klockan två på natten.

I somras infördes så kallade stadsvärdar. Deras uppgift var bland annat att informera om förbudet att dricka alkohol i Visby innerstad.

6 000 personer fick de säga till i somras. Och nu vill kommunen permantenta stadsvärdarna. En kvarts miljon beräknas det kosta årligen.

Något annat som fungerat bra var ungdomsgruppens arbete. Även här vill kommunen fortsätta med utökad ungdomsgrupp i sommar. Inte minst med tanke på de stora barnkullarna som föddes i början av 1990-talet.

Omkring 80 restauranger har tillstånd att servera alkohol. Här vill kommunen ge vissa restauranger möjlighet att servera alkohol en timme längre, till klockan två på natten. Men det gäller bara de krogar som inte ligger i närheten av bostäder.

I somras gjorde alkoholinspektörerna 90 kontroller. Vid 20 av dess hittades brister. Det gällde bland annat brister på kvitto och begränsat utbud av lagad mat.

Dessutom gjordes ekonomisk tillsyn på ett antal restauranger i Visby innerstad. Och här fann inspektörerna att antalet köpta rätter inte alltid stämde överens med vad som fanns registrerat i kassaapparaten.

Till kommande sommar föreslås att inspektörerna inte längre ska arbeta anonymt, utan helt synligt och med identitetsbrickor.

Utvärderingen av sommaren 2005 ska nu diskuteras i kommunstyrelsen innan de nya reglerna spikas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".